Αμπελώνας


Ο ιδιόκτητος βιολογικός αμπελώνας εκτείνεται στους ήπιους λόφους του αγροκτήματος Μάνδρας της περιοχής Αβδήρων, στα παράλια της Θράκης, πλάι στη λιμνοθάλασσα της Λαφρούδας.


Η καλλιέργεια των 100 στρεμμάτων είναι στο σύνολό της γραμμική. Ο προσανατολισμός των γραμμών φύτευσης είναι ιδανικά στον άξονα Β-Ν με αποτέλεσμα τα πρέμνα να δέχονται το ηλιακό φως καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι ήπιες κλίσεις του ανάγλυφου της περιοχής δημιουργούν συνθήκες ομαλής αποστράγγισης στο ύψος του ριζικού συστήματος των φυτών και η γειτνίαση με τον υδάτινο όγκο της Λαφρούδας θρέφει τα φύλλα τις πρώτες πρωινές ώρες θωρακίζοντας τα κατά τη διάρκεια των ξηροθερμικών μηνών του καλοκαιριού.


Πέτρα Μάνδρας


Η μοναδικότητα του terroir της περιοχής οφείλεται και στην Πέτρα Μάνδρας, ένα υπόστρωμα που συναντάμε σχετικά ρηχά στο 0,5 - 1,0 μ. Η πέτρα-αμμόλιθος Μάνδρας είναι φυσικά κομμάτια από πέτρα ψαμμίτη σε διαστάσεις 10-40cm περίπου ενώ το χρώμα τους είναι καφέ-μπεζ.

Μικροκλίμα Λαφρούδας


Η περιοχή αποτελεί ένα σύμπλεγμα υδροβιοτόπων μοναδικής ομορφιάς και ανήκει στους Υγρότοπους με Διεθνή Σημασία της Σύμβασης «Ramsar», με βάση την οδηγία 79/409 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία της Ορνιθοπανίδας.

Η λιμνοθάλασσα της Λαφρούδας καθορίζει το μικροκλίμα στο αμπελοτόπι της Μάνδρας προσφέροντας ένα ήπιο κλίμα χωρίς μεγάλες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις μέσα στο εικοσιτετράωρο και τροφοδοτεί τον ξηρικό αμπελώνα με την απαραίτητη υγρασία κατά τις πρώτες πρωινές ώρες των θερμών ημερών του καλοκαιριού.

Η οικογένεια
Σγουρίδη


Η "Οίνοι Σγουρίδη" είναι το αποτέλεσμα μίας οικογενειακής προσπάθειας που ξεκίνησε το 2000. Οι γονείς, Παναγιώτης και Αναστασία, οραματίστηκαν και έστησαν τον αμπελώνα, ενώ οι υιοί Ναπολέων και Σγουρής, ανέπτυξαν την επιχείρηση αποτελώντας τους διαχειριστές της έως σήμερα.

Η οικογένεια διατηρούσε δεσμούς με το χώρο της ποτοποιίας από τα παράλια της Μικρασίας όπου και έλκει την καταγωγή της, οπότε η ενασχόληση με την αμπελουργία και την οινοποιία ήρθε ως φυσική εξέλιξη. Η βιωματική εμπειρία της προσπάθειας αναβίωσης ενός από τα αρχαιότερα και πολυτιμότερα αμπελοτόπια της Μεσογείου, αυτό των Αβδήρων, δημιούργησε στενούς δεσμούς της οικογένειας με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, το οποίο και έχουν ταχθεί να αναδείξουν και να προστατεύσουν ακολουθώντας πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης.

Aνακαλύψτε τα αμπελοτόπια μας